Switch language:

Funkcije kartonske ambalaže

Zaštita

Zaštita

Prilikom odabira materijala potrebno je zadovoljiti više kriterija. Osim usuglašavanja ekonomskog i ekološkog kriterija, određuje se količina i vrsta materijala koja osigurava zaštitu proizvoda od oštećenja. Kutija mora imati određenu čvrstoću da se sadržaj kutije ne bi oštetio. Ambalaža štiti proizvod od nepovoljnih vanjskih utjecaja kao što su temperaturne oscilacije, povećana vlažnost zraka, udarci, trenja, prljanja prašinom i sl.

Skladištenje i transport

Skladištenje i transport

Vezano uz zaštitu, ambalaža mora biti prilagođena za slaganje na palete i kombije, a samim time i jednostavna za skladištenje i transport. Njena čvrstoća, pravi odabir materijala, način zatvaranja jamče siguran transport i održivost proizvoda, te sprječavaju rasipanje i otuđivanje sadržaja.

Prikaz

Prikaz

Izgledom i dizajnom ambalaže kupac stupa u kontakt s proizvodom koji želi kupiti. Ona je sastavni dio prezentacije proizvoda na prodajnom mjestu. Odluka o kupnji nekog novog ili manje poznatog proizvoda najčešće ovisi o privlačnosti ambalaže i cijeni proizvoda. Kvaliteta i inovativnost pakiranja ponekad su važniji od samog proizvoda. U slučaju sličnih proizvoda često imaju i presudnu ulogu pri odluci o kupnji.

Podaci

Podaci

Prikaz je također vezan i uz podatke. Prikazivanje određenih podataka na ambalaži proizvoda je nužno i zakonski regulirano. O vrsti proizvoda ovisi koji podaci moraju biti prikazani. To najčešće podrazumijeva stavljanje pisanih oznaka, trgovačkih oznaka, naziva proizvoda, simbola, rok upotrebe i sl. Informacije moraju biti čitljive, dobro pozicionirane i točne.

Sigurnost

Sigurnost

U Istragrafici upotrebljavamo šest elemenata zaštite od krivotvorenja proizvoda: RFID čipove, „nečitljive“ rastere, holograme, Brailleovo pismo, posebne lakove koji se vide samo pod UV svjetlom,...

kartonska ambalaža za industrije: